William Thuring -palkinnot 2016 / William Thuring-pris 2016 / William Thuring Prizes 2018. Kuva/Foto/Photo: Patrik Rastenberger

SUOMEN TAIDEYHDISTYKSEN VUOSITTAIN JAKAMAT PALKINNOT

Vuonna 1858 perustettu Dukaattipalkinto on Suomen vanhin taidepalkinto, jonka Taideyhdistys myöntää erityisestä ansiosta nuorelle, enintään 35-vuotiaalle kuvataiteilijalle.
Tunnustuspalkinto myönnetään varttuneelle kuvataiteilijalle huomionosoituksena merkittävästä elämäntyöstä.

William Thuringin nimeä kantavat erikoispalkinnot – pääpalkinto ja muut nimikkopalkinnot – myönnetään anomuksetta 35–45-vuotiaille, uransa keskivaiheilla oleville kuvataiteilijoille.

Vuosittain myönnetään myös kirjallisuuspalkinto kirjoittajille, toimittajille tai kuvittajille teoksista, jotka merkittävällä tavalla ovat edistäneet suomalaista taidekirjallisuutta ja taiteen tuntemusta.

Palkinnoista päättää Suomen Taideyhdistyksen johtokunta lautakuntien ehdotusten perusteella.

Ehdotuksen Dukaattipalkinnosta ja tunnustuspalkinnosta tekee palkintolautakunta, johon vuonna 2016 kuuluivat kuvataiteilija Antti Tanttu (puheenjohtaja), kuvataiteilija Susanne Gottberg, tutkija, taidehistorioitsija Hanna Johansson, kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko ja FM Pessi Rautio.

William Thuring -palkintojen osalta ehdotuksen tekevät yhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarinen ja varapuheenjohtaja Päivi Karttunen. Jaettava summa, 72 500 €, sisältyy William Thuring -säätiön vuosittaiseen lahjoitukseen Suomen Taideyhdistykselle.

Vuoden 2016 kirjallisuuslautakuntaan kuuluivat FL Asko Mäkelä (puheenjohtaja), kuvataidekriitikko Heikki Kastemaa ja kuvataiteilija Johanna Lecklin.