VUODEN 2013 TEOSARPAJAISET
Kaapelitehtaalla 27.1.2014

Vuoden 2013 aikana hankitut 89 teosta arvottiin kaikkien vuoden 2013 jäsenten kesken (1733 jäsentä). Lisäksi paikan päällä arvottiin 25 teosta tilaisuuteen osallistujien kesken.

Suvi Järvelin: TEOSARVONNAN HUUMAA KAAPELILLA

Vuosittainen hittitapahtuma, Suomen taideyhdistyksen teosarpajaiset, järjestettiin tammikuun lopulla Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Tilaisuudelle oli varattu tänä vuonna hiukan enemmän tilaa ja Merikaapelihallin suuri alue täyttyi mukavasti yhdistyksen uusista ja vanhoista jäsenistä. Reilut 600 yhdistyksen jäsentä löysivät tiensä paikan päälle nauttimaan buffet-tarjoilusta, musiikista ja juonnetusta ohjelmasta. Illan aikana yhdistys sai 40 uutta jäsentä, tervetuloa!

Ovien avautuessa tulijoita tervehti viime vuoden tapaan sello-viuluduo Duo Ylinen. Veljesten rento musiikki, hyvä ruoka ja viinilasilliset nostattivat välittömästi halliin odottavan, juhlallisen tunnelman. Arvottavat työt oli ripustettu yhdelle pitkälle seinämälle ja yleisö kiersi katsomassa töitä haaveillen omasta voitostaan. Paljon iloista keskustelua käytiin siitä, minkä työn kukakin toivoi voittavansa, mutta yleisön yhtä suosikkia ei voine millään julistaa.

Teosarpajaiset 27.1.2014
Varsinaisen arvonnan teokset loistivat hämärän hallin laidalla.

Arvottavina oli yhteensä 114 teosta, joihin sisältyi grafiikkaa, valokuvavedoksia, maalauksia, esinekoosteita ja veistoksia. Varsinaisessa arvonnassa oli mukana vuoden 2013 aikana hankitut 89 taideteosta, jotka arvottiin ennen tilaisuutta kyseisenä vuonna jäseninä olleiden kesken. Vuonna 2013 heitä oli yhteensä 1733, eli voittomahdollisuudet olivat taas kerran mainiot. Hyvistä voittokertoimista kertonee, että tänä vuonna peräti kolme jäsentä voitti sekä varsinaisessa arvonnassa että pienemmässä paikallisarvonnassa.

Perinteiden mukaisesti tilaisuuteen oli erikseen valittu paikan päällä arvottavaksi 25 teosta, jotka oli aseteltu lavan taakse nähtäville. Kovin moni vieras ei uskaltautunut tarkastelemaan teoksia lähempää, mutta kuvat töistä heijastettiin suurelle kankaalle arvonnan aikana. Paikallisesti arvotut työt katosivat vikkelästi innokkaiden voittajien kainaloon, osa voittajista intoutui jopa hillittyihin riemun osoituksiin.

Tilaisuuden juontajina toimivat kotimaisen iskelmämusiikin pajatso Vexi Salmi ja esiintymislavojen konkari näyttelijä-juontaja Maarit Poussa. Salmi ja Poussa kävivät ammattilaisten ottein teosarvonnan läpi ja arvonnan aikana ehdittiin soittaa jopa tunnetulle taiteenkerääjälle, Lars Swanljungille, hänen voitettuaan teosarvonnassa.

Teosarpajaiset 27.1.2014
Anna Tuori (vas.) ja Maarit Poussa jännittävät, kenen nimi löytyy seuraavasta arvasta.

Tilaisuuden virallisena avaajana toimi Suomen taideyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarinen, joka nosti myös ensimmäisen paikallisarvonnan arvan. Hänen jälkeensä onnettarina toimivat muun muassa Taidehallin uusi johtaja ja yhdistyksen asiamies Jan Förster ja teosostolautakunnan jäsen Anna Tuori. Tuori kertoi kuuntelijoille millä periaatteilla teoksia valitaan ja miten henkilökohtaiset mieltymykset sovitetaan yhteen lautakunnan jäsenien kesken. Useaan otteeseen illan aikana kuuli sekä juonnoissa että yleisön puheensorinassa tunteen olevan merkittävin tekijä taideteosta valittaessa.

Teosarpajaiset 27.1.2014
Vasemmalla puheenjohtaja Lasse Saarinen.

Suomen Taideyhdistys on arponut teoksia jäseniensä kesken jo perustamisvuosista alkaen. Viime vuosina teosten arvontaan on liittynyt ohjelmallinen ilta, josta voittajat saavat työt heti mukaansa. Osallistujien määrä on kasvanut vuosi vuodelta ja siksi tilaisuus on siirretty muutamaan otteeseen isompaan juhlatilaan. Teosten valinnasta vastaa yhdistyksen teosostolautakunta, johon vuonna 2013 kuuluivat puheenjohtaja Heli Hiltunen, Petri Eskelinen, Jere Järvenpää, Anna Tuori ja Henri Wegelius.

Kuvat: Johann Höglund