Heini Räsänen & Seppo Salminen: Still Life Tragedy 3, performanssi/performans/performance. Kuva/Foto/Photo: Patrik Rastenberger

Teosarpajaiset 2015 Kaapelitehtaalla 8.2.2016

AINA JOKU VOITTAA
Teksti: Suvi Järvelin

Noin kuusisataa yhdistyksen jäsentä kokoontui jälleen Teosarpajaisten merkeissä Kaapelitehtaalle 8. helmikuuta. Osallistujia oli tänä vuonna viime vuotta runsaammin ja yhdistys sai uusia jäseniä 25 kpl illan aikana. Teoksia oli arvottu puolueettomalla satunnaisjärjestelmällä etukäteen 102 kpl ja paikallaolijoiden kesken arvottiin lisäksi 28 teosta. Teokset on hankittu vuoden 2015 aikana yhdistyksen varoilla.

Suomen Taideyhdistyksen Teosarpajaisilla on jo hyvin pitkä historia. Ensimmäiset teosarpajaiset järjestettiin vuonna 1847. Vuosikymmenten varrella arpajaisvoitoiksi on hankittu teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Helene Schjerfbeckiltä, Albert Edelfeltiltä, Elin Danielson-Gambogilta, Anna Tuorilta, Kain Tapperilta, Anna Retulaiselta, Rafael Wardilta ja Marianna Uutiselta. Nykyään yhdistys hankkii vuosittain noin sata teosta, jotka arvotaan jäsenten kesken juhlavassa iltatapahtumassa seuraavan vuoden alkupuolella.

Yhdistyksen jäsenet ovat viime vuosien tapaan odottaneet innokkaasti tapahtumaa ja tänäkin vuonna väkeä oli kertynyt oven taakse ajoissa odottamaan sisäänpääsyä. Yhdistys on tietoinen tapahtuman aiheuttamasta tungoksesta ennen ovien aukeamista ja toivoo, että seuraavina vuosina jäsenet saapuvat paikalle rauhallisempaan tahtiin, jotta uuvuttavalta jonotukselta vältytään. Haluaisimme muistuttaa, että tarjoilusta, taiteesta ja musiikista ehtii nauttia hyvin, vaikka saapuisi paikalle vasta ovien auettua.

Teosarpajaisiin oli pyydetty tänä vuonna Olga Reskalenko ja Niko Kumpuvaara sello-harmonikkaduona luomaan kaihoisaa ja kaunista tunnelmaa kuvataiteen äärelle. Ruoka- ja viinitarjoilua ehti kehua moni illan aikana. Tarjoilu oli laitettu kauniisti esille ja jonot onnistuttiin pitämään lyhyinä.

Itse arvonnan tulokset esittivät illan juontajat taidehistorioitsija Tuija Peltomaa ja kuvataiteen ja antiikin ammattilainen Oliver Backman. Molemmat ovat arvioineet vuosikausia työkseen antiikin ja taideteosten hintoja huutokauppaa varten, mutta tällä kertaa hinnasta ei tarvinnut keskustella. Juontajista molemmat ovat intohimoisia kuvataiteen harrastajia ja se kuului lämpimistä puheista. Lavalle nousi lukuisia muita taiteen ammattilaisia, jotka nostivat arpalaatikosta paikallisarvonnan voittoja saliin saapuneille. Juontajat haastattelivat muun muassa yhdistyksen ostolautakunnan nykyistä ja tulevaa puheenjohtajaa, Petri Eskelistä ja Denise Ziegleriä, vuoden taidehankinnoista. Ziegler listasi kolme hankintaan vaikuttavaa tekijää: teoksen on mahduttava tavallisen suomalaisen kodin seinälle, sen on jollain tapaa kerrottava millaista on ajankohtainen kotimainen taide ja tottakai, budjetti antaa viimeisen rajan sille, mitä voidaan hankkia.

Yhdistyksen pitkänä kantavana ajatuksena on, että se yhdistää taiteen tekijöitä, teoksia ja yleisöä toisiinsa. Tämä näkyy parhaiten Teosarpajaisissa, sillä lavalle kiirehti vuoroin museoalan ammattilaisia, keräilijöitä ja kuvataiteen harrastajia. Moni oli iloinen voitostaan ja useampi odottanut sitä lukuisien vuosien ajan. Eräs voittaja, taidehistorioitsija ja toimittaja Pia Maria Montonen hehkui nauttiessaan uuden teoksen omistamisesta. Pekka Nevalaisen Toteemi I lähti Montosen kainalossa uuteen kotiin. Sisustusalan ammattilaisena Montonen muistutti yleisöä vielä vanhalla sanonnalla kodeista: Huonekalut pitää olla vanhoja, mutta taide uutta.

Lavalla käytiin keskustelua, miltä tuntuu voittaa teos, jota ei ole voinut itse valita. Näyttää siltä, että yleisesti jokainen voittajista oli hyvin iloinen saadessaan omalle kohdalle osuneen taidekappaleen, tai ainakin valmis antamaan työlle mahdollisuuden hurmata. Kookkaimpien teosten kohdalla voittajilla saattanee olla päänvaivaa seinätilan löytymisestä, mutta paikallaolijoiden suusta voi kuulla, että se on vain positiivinen ongelma.

Kovista ponnisteluista huolimatta yhdistyksen nuorimpia jäseniä edustava 9-vuotias Kauri Orblin jäi tänä vuonna ilman voittoa, mutta asteli määrätietoisesti kaksi kertaa lavalle toimimaan edes arvan nostajana. Orblinin kiihkeä voittotahto varmasti kuvasi monen muun jäsenen sisäistä paloa voittaa oma lempityö, mutta arpa ei toki suosinut kaikkia. Vain pysymällä yhdistyksen jäsenenä voit yrittää ensi vuonna uudestaan. Teosarpajaisten paikka on sama, Kaapelitehtaan Merikaapelihalli ja ajankohta helmikuu 2017. Arpajaisiin osallistuminen edellyttää vuoden 2016 jäsenmaksun maksamista 15.12.2016 mennessä.