VUODEN 2016 TEOSARPAJAISET 8.2.2017
Teksti: Pauliina Piipponen

Kirpeän ja aurinkoisen pakkaspäivän iltana 125 upeaa teosta löysi uuden kodin. Taideyhdistyksen jäsenien kesken arvottiin paikan päällä 25 teosta, sekä etukäteen puolueettomalla satunnaisjärjestelmällä arvottujen 100 teoksen voittajat julkistettiin! Kaikki teokset on hankittu yhdistyksen varoilla vuoden 2016 aikana. Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa järjestettyyn arpajaisiltaan löysi tiensä peräti 500 Taideyhdistyksen jäsentä, joista uusia, paikan päällä liittyneitä taiteen ystäviä oli 33.

Hyväksi havaittuun Merikaapelihalliin järjestettiin arpajaiset nyt käyttäen hallin tilaa edellisvuotta laajemmin hyödyksi. Kello 18 ovet avattiin ja runsas osallistujamäärä mahtuikin tilaan hyvin ja myös väljiä käytäviä kiiteltiin. Vuoden aikana arvottavaksi hankitut työt, maalaukset ja veistokset olivat esillä kymmenien metrien pituisella seinällä, jonka äärellä juhlaväki kuljeskeli ihailemassa niitä, ja hallin toiselta seinustalta haettiin noutopöydän herkkuja, joista saatiin nauttia OK:KO-yhtyeen svengaavan jazzin tahtiin.

Kello 19.30 illan juontajat, taidekollektiivi Tärähtäneet Ämmät – Vilma Metteri ja Katriina Haikala – räväyttivät illan käyntiin. Teosarpajaisia on järjestetty vuosittain Suomen Taideyhdistyksen toisesta toimintavuodesta, 1847 alkaen ja voittoina on ollut mm. Akseli Gallen-Kallelan, Helene Schjerfbeckin ja Kain Tapperin, kuten myös 2000-luvun suuruuksien, Camilla Vuorenmaan, Pekka ja Teija Isorättyän ja Kari Vehosalon teoksia. Tänäkin vuonna laaja ja upea arvottavana olevien teosten kirjo piti sisällään tulevaisuuden suuruuksia – Suomen Taideyhdistyksen tarkoituksena on ollut perustamisesta, vuodesta 1846, lähtien suomalaisen kuvataiteen tukeminen.

Lasse Saarinen, Taideyhdistyksen puheenjohtaja, astui lavalle lausumaan tervetuliaissanat ja juontajat pääsivät arpomaan ensimmäiset paikallisarvonnan voittajat!

Teosten lisäksi arvottiin väliohjelmanumeroita ja juhlayleisö sai nauttia esimerkiksi graffitibattlesta, jossa toinen juontajista, Vilma Metteri, otti kaksintaistelussa mittaa kuulua graffititaiteilija EGSiä vastaan yleisön todistaessa teosten syntyä. Taistoa tuomaroimaan saapui Umut Kiukas, pitkän linjan graffititaiteilija ja galleristi, joka pitää graffititaiteeseen keskittynyttä Make Your Mark -galleriaansa Suvilahdessa. Lopullisen voittajan valinta jäi kuitenkin yleisön harteille ja tiukan taiston voitti Vilma Metteri. Molempien hienot työt jäivät nähtäväksi ja ensimmäiset ostotarjoukset vastaanotettiin illan aikana. Umut Kiukas jäi lavalle onnettareksi valitsemaan seuraavia voittajia.

Umut Kiukas (vas.), Katriina Haikala ja EGS. Kuva: Patrik Rastenberger

Kuvat: Patrik Rastenberger

Seuraavaksi lavalle astui Suomen Taideyhdistyksen teosostolautakunnan puheenjohtaja Denise Ziegler haastateltavaksi vuoden aikana hankituista teoksista ja hän jäi toimimaan seuraavana onnettarena.

Yhtenä lisäohjelmanumerona arvontojen välissä yleisö sai myös vaikuttua hatusta vedetystä musiikista, jota tarjoili improvisaatioyhtye Katriinamies. Katriinamies hyödynsi erilaisia improvisaatiomenetelmiä sekä näytteillä olevaa taidetta musiikkinsa inspiraation lähteenä ja yleisö sai ohjat käsiinsä musiikin sanoitusten suhteen. Riehakas ohjelmanumero siivitti iltaa eteenpäin.

Improvisaatioyhtye Katriinamies. Kuva: Patrik Rastenberger.

Illan aikana koettiin jännittäviä, tunteellisia ja ilahduttavia hetkiä ja kaikki vieraat lähtivät kotiin monta elämystä rikkaampana, todella onnekkailla mukana oli sen lisäksi vielä konkreettinen teos! Paikallisarvonnan tuloksena voittajat veivät kotiinsa upeita maalauksia, kuten Ville-Veikko Viikilän Hoidan Homman tai Catharina Gröndahlin Varis, tai piirustuksia kuten Kalevi Helvetin Kuristajat. Kaikkien arvottujen teosten joukossa oli vieläpä performanssi, Ilona Valkosen Vieno Motors.

Catharina Gröndahl: Varis, 2015, öljy levylle, 44 x 31 cm. Kuva: Patrik Rastenberger.

Onnettarina illan aikana toimivat useat yhdistyksen jäsenet, joukossa myös sekä hyvin nuoria että kunnianarvoisan iäkkäitä jäseniä. Taiteen ystävyyteen ei ole ikärajoja!

Lopuksi lavalle saatiin vielä taiteilijakaksikko Grönlund–Nisunen, jonka näyttely on tätä kirjoitettaessa vielä Taidehallilla. Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen teokset leikittelevät fysikaalisilla ilmiöillä, kuten painovoimalla, magnetismilla ja valolla sekä äänellä.

Ensi vuonna on jälleen mahdollisuus voittaa taidetta – pysymällä yhdistyksen jäsenenä. Paikkana on sama Kaapelitehtaan Merikaapelihalli ja ajankohtana vuoden 2018 helmikuu.

Lista vuoden 2016 arpajaisvoittajista täällä.