Export–Import

[:fi]Helsingin Taidehalli[:sv]Helsingfors Konsthall[:en]Kunsthalle Helsinki [:fi]16.1.–28.2.2010[:sv]16.1–28.2.2010[:en]16.1.–28.2.2010

Nykytaiteen kansainväliset suomalaiset Helsingin Taidehallissa

Maailma kutsuu suomalaisia taiteilijoita ja Export–Import -näyttely kutsuu heidät takaisin. Taidehallissa on esillä tunnettujen, kansainvälisesti työskentelevien suomalaistaiteilijoiden ennen näkemättömiä teoksia. – Mikä on kansainvälisyyden anti? Mikä tekee taiteilijasta kansainvälisen? kysyy Suomen Taideyhdistyksen näyttely.

Suomalaiset taiteilijat ovat kautta aikain hankkineet taidekoulutusta eri puolilla Eurooppaa ja työskennelleet eri maissa. Syrjäisen Suomen kuvataide-elämä kehittyi verraten myöhään eikä tarjonnut elantoa kovin monelle taiteilijalle. Muualle lähtö on ollut luonnollinen ja pakottavakin vaihtoehto.

Nykyään taiteen “kuumimmat” keskukset vaihtavat paikkaa kiihtyvällä vauhdilla, kun aina pitää löytää uutta. Tällä hetkellä kuvataiteen mekka on Berliini, missä myös kymmenet suomalaiset nykytaiteilijat työskentelevät.

Kansainvälisyys ei kuitenkaan merkitse vain lähtemistä, vaan myös vaihtoa, verkostoitumista ja vieraanvaraisuutta. Eri puolille maailmaa, myös Suomeen, on syntynyt taiteilijaresidenssejä, yhteisöjä, joissa eri maista lähtöisin olevat taiteilijat työskentelevät rinnakkain.

Export–Import esittelee suomalaisia nykytaiteilijoita, jotka ovat hankkineet koulutuksensa kansainvälisessä ympäristössä tai työskentelevät ulkomailla. Millaista on työskentely kansainvälisellä taidekentällä? Miksi taiteilijamme ovat lähteneet muille maille ja mitä suomalaisuus heille merkitsee? Mitä kansainvälisyys on taiteilijoilta vaatinut?

Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Adel Abidin, Elina Brotherus, Minna L. Henriksson, Gun Holmström, Laura Horelli & Ann Kaneko, Hannu Karjalainen, Ola Kolehmainen, Pia Lindman, Robert Lucander, Kirsi Mikkola, Pilvi Takala ja Kristiina Uusitalo. Näyttelyn kuraattori on Taidehallin johtaja Maija Koskinen.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan laaja kansallisuus-/kansainvälisyyskysymyksiä ja taiteilijoiden liikkuvuutta pohtiva näyttelykirja (artikkelien kirjoittajat: Maija Koskinen, kuraattori Marita Muukkonen ja FM Riitta Ojanperä; 144 sivua, runsaasti kuvitettu, suomi/saksa/ruotsi).


Hannu Karjalainen: Nainen rannalla / Woman on Beach, 2009, HD Video, 5.32 min