Terike Haapoja

Kuvataiteen Dukaatti-palkinto 2008 mediataiteilija Terike Haapojalle

Suomen Taideyhdistys on jakanut tänään (15.1.2009) perinteikkään Dukaatti-palkinnon mediataiteilija Terike Haapojalle. Palkinnon arvo on 15 000 €. Dukaattipalkinto annetaan nuorelle, enintään 35-vuotiaalle taiteilijalle erityisistä ansioista. Dukaattipalkinnolla on pitkä historia, ensimmäisen kerran se jaettiin vuonna 1858.

Dukaattipalkinto 2008 annetaan mediataiteilija Terike Haapojalle (s. 1974) seuraavin perustein:

Terike Haapojalla on vahvaa näyttöä taiteilijanurastaan. Hän on erittäin monipuolinen tekijä, joka liikkuu työskentelyssään eri taiteenlajien ja ilmaisumuotojen välillä sulavasti. Hänen ilmaisukielensä on kiinni ajassamme ja hänen työskentelytapansa on kekseliäs, oivaltava, älyllinen sekä analyyttinen.

Terike Haapoja syntyi 1974 Helsingissä. Hän on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen laitokselta kuvataiteen maisteriksi 2006. Sitä ennen Haapoja valmistui Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun laitokselta teatteritieteiden kandidaatiksi 2003 sekä esitystaiteen ja teorian ohjelmasta maisteriksi 2004. Haapojalla on lisäksi opintoja Krakovan taideakatemiasta sekä Berliinin Hochschule der Künste -yliopistosta. Parhaillaan Haapoja tekee jatkotutkintoa Kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Haapoja on monipuolinen osaaja, jonka taiteellinen työskentely käsittää laajan ilmaisullisen pohjan paitsi kuvataiteen myös teatterin ja tanssin alueilta. Kuvataiteen puolella hän on työskennellyt video- ja installaatiotaiteilijana. Esittävän taiteen saralla Haapoja on toiminut visualisoijana, tila- ja valosuunnittelijana, käsikirjoittajana sekä ohjaajana performanssi-, tanssi sekä teatteriesityksissä.

Haapojalla on kyky teoreettiseen ajatteluun, ja hän suhtautuu taiteeseen tutkimusvälineenä. Hänen työskentelyään leimaa ennakkoluulottomuus teknologian soveltamiseen taiteessa. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Forum Boxissa 2008, Kluuvin galleriassa 2007 ja Oslossa Rekord-galleriassa 2007. Hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Lisäksi hän on kirjoittanut taidekritiikkejä muun muassa Taide sekä Tanssi -lehtiin.

Haapoja tunnetaan tilan ja valon suhdetta analyyttisesti tutkivista installaatioista, jotka koostuvat veistoksellisista osista, äänestä ja kaksiulotteisista maalatuista pinnoista. Teokset ovat pohtivia ja oivaltavia sekä niukkoja vahvasti visuaalisia samaan aikaan. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat infrapunakameran sekä muun teknologian avulla toteutetut videoteokset ja installaatiot, joissa Haapoja kuvaa ihmisaisteille näkymättömiä tapahtumia ja hidasta muutosta. Hänen useissa töissään tarkastellaan inhimillisen ja ei-inhimillisen välistä suhdetta.