VUODEN 2013 DUKAATTIPALKINTO RIIKKA KUOPPALALLE

Suomen vanhimman taidepalkinnon, vuonna 1858 perustetun nuoren taiteilijan Dukaattipalkinnon, 16 000 €, sai kuvataiteilija Riikka Kuoppala (s. 1980 Helsingissä). Taiteilija asuu ja työskentelee Lillessä, Ranskassa ja Helsingissä.

Riikka Kuoppala

Riikka Kuoppala on nuori mediataiteilija kansainvälisen uran kynnyksellä. Hänen elokuvalliset videoteoksensa kuvaavat todellisten tilanteiden sijasta psykologisia maisemia ja mielentiloja. Teoksissa käsitellään usein muistia ja traumoja; viimeisimpiä teemoja ovat olleet mm. sukupuoli, perhe ja sairaus. Toisaalta Kuoppala tekee myös paikkasidonnaista yhteisötaidetta ajankohtaisista aiheista, kuten yhteiskunnallisista epäkohdista: yksi viimeaikaisista teoksista oli ruokalahjoituksista koottu installaatio, josta jaettiin ruokaa vähävaraisille perheille. Kuoppala pyrkii taiteellisessa työskentelyssään yhdistämään nämä kaksi erillistä tekemisen osa-aluetta, psykologisen sekä ulkoisen todellisuuden.

Riikka Kuoppala on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2010. Hän asuu ja työskentelee Lillessä, Ranskassa sekä Helsingissä. Tällä hetkellä hän on mukana kaksivuotisessa Le Fresnoy – Studio national des arts contemporains -ohjelmassa, joka tarjoaa pääasiassa elokuvaan keskittyvää jatkokoulutusta nuorille taiteilijoille. Le Fresnoy -studion entisiä oppilaita on mm. videotaiteilija Anri Sala, ja vierailevina professoreina ovat olleet mm. elokuvaohjaajat Jean-Luc Godard ja Chantal Akerman.