WILLIAM THURING -PÄÄPALKINTO (13 000 €) JYRKI PARANTAISELLE

Valokuvataiteilija Jyrki Parantainen (s. 1962) on aina ollut kiinnostunut rakennetusta valokuvasta. ”Valokuvaamalla voi luoda oman todellisuutensa, mutta mukana samalla säilyy iso pala dokumentaarisuutta”, hän toteaa. Parantaisen valokuvat hyödyntävät kollaasin, montaasin ja kerroksellisesti valmistetun kuvan mahdollisuuksia. Keskeisiä piirteitä ovat myös tarinallisuus, elokuvallisuus ja kolmiulotteisuus.

Parantaisella on ollut useita näyttelyitä Suomessa ja ulkomailla, mm. Ruotsissa, Tanskassa, Italiassa, Ranskassa, Saksassa, Islannissa, Kanadassa ja Englannissa. Vuonna 1998 Parantainen sai valokuvataiteen Suomi-palkinnon TULI-projektistaan. Tänä vuonna Helsingin Juhlaviikoilla nähtiin Parantaisen näyttely Unelmia ja pettymyksiä Amos Andersonin taidemuseossa Helsingissä.

MUUT WILLIAM THURING -NIMIKKOPALKINNOT (7000 €)
on myönnetty seuraaville kuvataiteilijoille:

Bo Haglund (s. 1963)
Kuvataiteilija Bo Haglund tunnetaan erityisesti sarjakuvistaan ja maalauksistaan. Haglund on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta v. 2000. Hän on työskennellyt myös lavastajana ja pukusuunnittelijana sekä kuvittajana.

Ilkka Halso (s. 1965)
Valokuvataiteilija Ilkka Halso jatkaa omalla persoonallisella tavallaan suomalaisen maisemakuvauksen perinnettä. Halson monumentaaliset maisemat sisältävät aina yllättäviä, outoja elementtejä. Ilkka Halso valmistui Taiteen maisteriksi 1992 Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen laitokselta.

Pasi Karjula (s. 1964)
Pasi Karjula on puuta materiaalinaan käyttävä omaleimainen kuvanveistäjä. Karjula on myös käyttänyt teoksissaan liikkuvaa kuvaa, tehnyt tilataidetta, valokuvannut ja ollut mukana ympäristötaideprojekteissa. Hänellä on yhdessä taiteilija Marko Vuokolan kanssa OLO- ryhmä, joka on tehnyt mm. julkisia taideteoksia.

Tiina Ketara (s. 1965)
Tiina Ketara on tunnettu vuorovaikutteisista media- ja videoteoksistaan. Uusimmassa tuotannossaan hän on keskittynyt esine- ja installaatioteosten tekemiseen. Ketara on valmistunut Ecole Nationale Supérieure des Beaux-Artista Ranskasta 1992 ja Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteen linjalta 1993.

Anne Koskinen (s. 1969)
Anne Koskinen on monipuolinen kuvataiteilija, joka käsittelee teoksissaan usein aidon ja kopion problematiikkaa. Hänet tunnetaan mm. valokuvantarkoista vesiväritöistään, yliajettuja eläimiä kuvaavista pronssivaluistaan sekä puukaiverruksistaan jotka ovat tunnettujen maalausten reproduktioita. Koskinen on valmistunut sekä Taideteollisesta korkeakoulusta (1996) että Karlsruhen Taideakatemiasta (1997).

Vesa-Pekka Rannikko (s. 1968)
Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko työskentelee useilla eri alueilla, kuten kuvanveiston, videon, installaation ja performanssin parissa. Rannikon työskentelylle on ominaista ruumiillisen kokemuksen sekä havainnon ominaisuuksien tutkiminen eri näkökulmista. Hän työstää pääasiassa väripigmentein läpivärjättyä kipsiä tai betonia. Teoksissaan Rannikko tutkii mm. kuinka syntyisi kappale, veistos, joka olisi koettavissa ja ajateltavissa myös kuvana.

Charles Sandison (s. 1969)
Taiteilija Charles Sandisonin työskentelyssä keskeistä on digitaalisuus: hän on keskittynyt tietokonepohjaisiin videoteoksiin, joissa hän yhdistää sanoja, kielellisiä metaforia tila-arkkitehtuuriin ja liikkeeseen. Charles Sandison elää ja työskentelee Tampereella. Hän on syntynyt Skotlannissa ja valmistui 1993 Glasgow’n taidekoulusta.

Marko Vuokola (s. 1967)
Marko Vuokolan teokset ovat pienieleisiä ja pysäyttäviä, ne esittävät totunnaisia asioita uudella tavalla. Vuokola käyttää teoksissaan välineinä valokuvaa, videota ja ääntä. Yhdessä Pasi Karjulan kanssa hän on tehnyt mm. julkisia taideteoksia OLO- ryhmän nimellä. Vuokola valmistui Kuvataideakatemiasta 2001. Hän on lisäksi opiskellut mediataidetta Hollannissa.