VUODEN 2017 TEOSARPAJAISET
Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 1.2.2018
Teksti: Katri Salmenoja

Helmikuun ensimmäisenä iltana Kaapelitehtaan Merikaapelihalli täyttyi jälleen taiteen tekijöistä, teoksista ja suuresta joukosta kuvataiteen ystäviä, jotka olivat lumimyräkän keskeltä auranneet tiensä perinteikkäisiin Teosarpajaisiin. Illan aikana julkistettiin 103 teoksesta koostuvan suurarvonnan voittajat ja suoritettiin 25 teoksen paikallisarvonta. Mukana arvonnassa oli upeita teoksia muun muassa taiteilijapari Grönlund–Nisuselta sekä graffititaiteilija EGS:ltä. Arpajaisissa voittaneille on lähetetty tieto voitosta myös kirjeitse.

Yleisön toiveita kuunnellen arpajaiset toteutettiin tänä vuonna aikaisempaa tiiviimpänä kokonaisuutena. Illan juontajana toimi taiteen ylisukupolvisuudesta kiinnostunut radiotoimittaja ja muusikko Jussi Chydenius. Teosarvontaa kehystivät sielukkaan Trio Urhon modernisoidut jazzklassikot sekä Zum Beispielin maukas iltapala.

Näyttelymestarina toiminut Kimmo Kumela oli ripustajineen rakentanut Merikaapelihalliin näyttävän taideseinämän, joka toi esiin laajan kirjon vuoden 2017 aikana hankittuja teoksia. Mukaan mahtui muun muassa pigmenttivedoksia, puupiirroksia, veistoksia, maalauksia, keramiikkaa, kollaaseja ja esinekytköksiä, joihin yleisö pääsi illan aikana yksityiskohtaisesti tutustumaan. Väriloistollaan katseen kiinnitti jo kaukaa Tuija Suutarin akvarelliteos Marino (2017). Vähäeleisempää herkkyyttä huokui puolestaan esimerkiksi Anu Tuomisen Canvas on Canvas (28.4.) vuodelta 2015. Mielenkiintoa herätti myös luovaa ohjelmointia taiteessaan hyödyntävän Tomi Dufvan teos M.L.A.I. (2016), joka seisoi teosten seassa omilla jaloillaan ja piirtyi yhä itsekseen arvonnan alkuun saakka.

Tuija Suutari: Marino, 2017, akvarelli, 113 x 84 cm

Anu Tuominen: Canvas On Canvas (28.4.), 2015, pigmenttimuste maalauspohjalle, 1/1

Tomi Dufva: M.L.A.I., 2016, puu, muovi, elektroniikka ja kynä paperille

Taideyhdistyksen puheenjohtaja Lasse Saarisen tervetuliaissanojen jälkeen lavalle astui teosostolautakunnan puheenjohtaja Denise Ziegler, joka kertoi tarkemmin vuoden aikana hankituista teoksista ja niiden herättämistä ajatuksista.

Denise Ziegler juontaja Jussi Chydeniuksen haastateltavana.

Odotettu paikallisarvonta lämmiteltiin käyntiin kauhomalla arpajaislaatikosta kahden onnekkaan nimet, jotka saivat mukaansa yhdistyksen vastikään julkaiseman EGS-kirjan (2018). Arvonnan edetessä onnettaria ja voittajia nousi lavalle reippaaseen tahtiin. Löytyipä paikalla olijoiden joukosta myös suurarvonnassa voittaneita! Kokenut arpajaiskävijä Kauri Orblin, 11, seurasi arvontaa jännityksellä eturivistä käsin ja sai myös kunnian toimia onnettarena viidelle teokselle. Yleisön joukosta onnettariksi valikoituivat lisäksi taide- ja tapahtumakokonaisuus Gumbostrand Konst & Formin toiminnanjohtaja Pia Maria Montonen sekä valokuvataiteilija Niclas Warius, joka illan alkupuolella ehti itsekin lukeutua onnellisten teosvoittajien joukkoon.

Illan nuorin onnetar Kauri, 11, on kokenut arpajaiskävijä.

Arpaonnisten riemua rytmitti kirjallisuuspalkinnon voittaneen Ville Hännisen sekä kirjallisuuslautakunnan puheenjohtaja Asko Mäkelän yhteishaastattelu, jossa luotiin silmäyksiä taidekirjallisuuden nykytilaan ja kurkistettiin kotimaisen kirjankansitaiteen taakse. Hännisen kirja Kirjan kasvot: Sata vuotta suomalaisia kirjankansia (2017) liitettiin yllätyslahjaksi haastattelun jälkeen arvotun Niina Lehtonen Braunin teoksen My Destiny is to Create, sarjasta Women Also Need Muses (2014) yhteyteen. Ohjelman loppupuolella nähtiin vielä tuoreimman dukaattipalkitun taiteilijan Jaakko Pallasvuon Huw Lemmeyn tekstin pohjalta syntynyt videoteos MASK (2017).

Asko Mäkelä kertoo uudesta Edvard Richter -palkinnosta. Vasemmalla Ville Hänninen.

Arpajaisvoittojen aikaansaama ilo oli jälleen käsin kosketeltavissa ja ulottui tänä vuonna aina Instagramiin asti! Petteri Cederbergin Pink Spot (2016) oli löytänyt paikkansa uuden omistajansa Aku Seppälän ja hänen puolisonsa Emma Peuran kodin seinältä vain viikko arpajaisten jälkeen:

”Pidämme teoksesta kovasti. Se on hauska ja vähän kreisi. Mustien reunusten kontrasti murrettuihin väreihin toimii, ja pinkki silmä on suorastaan hypnoottinen. Tykkään Cederbergin viivasta. Olen hiljattain nähnyt kyseisen taiteilijan animaatioita, ja niissä kolahti tämä sama tyyli kuin mikä taulussakin on. Teos sopii kotiimme mainiosti.”

Petteri Cederberg: Pink Spot, 2016, muste kankaalle, 33 x 33 cm

On ilo kuulla kertomuksia siitä, miten taide alkaa elää vuorovaikutuksessa kokijansa kanssa. Taideyhdistys ottaa mielellään vastaan muitakin tarinoita voitettuihin teoksiin liittyen arpajaisten pitkän historian ajalta. Suomen Taideyhdistyksen henkilökunta kuuntelee myös toiveita ensi vuoden arpajaisten toteutukseen liittyen.

Uusien arvottavien teosten hankinta on jälleen hyvässä vauhdissa. Taideyhdistys toivottaa vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi mukaan arpajaisiin myös ensi vuonna!

Kuvat tilaisuudesta: Patrik Rastenberger