Omakuva I ja II

Helsingin Taidehalli 25.7. & 1.8.2017 18:00–20:00

Suomen Taideyhdistys järjestää Helsingin Taidehallissa kuvataiteilija Vappu Rossin lyhytkurssit OMAKUVA I ja II.

Kurssipäivät ovat tiistai 25.7. ja tiistai 1.8. klo 18–20.
Hinta 15 € / ilta, Suomen Taideyhdistyksen jäsenille 10 € / ilta.
Omat välineet mukaan.

HUOM! ILMOITTAUDU ENNAKKOON.
Kummallekin lyhytkurssille ilmoittaudutaan oman, erillisen linkin kautta.
Tiedustelut ja peruutukset: Birgitta Orava, tuottaja(a)taidehalli.fi


Tiistai 25.7. klo 18–20
OMAKUVA I / Näkökulmia omakuvaan

Varaa paikkasi täältä!

Lyhytkurssilla käydään läpi perinteisiä, kokeilevia, kenties humoristisiakin lähestymistapoja omien kasvojen piirtämiseen. Työskentely etenee lyhyiden harjoitteiden kautta. Kurssilla saa tiiviissä paketissa katsauksen havainnosta piirtämisen erilaisiin puoliin. Se sopii niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin piirtäjille.

Kurssia varten tarvitset piirustuslehtiön (A3), ainakin yhden mustan piirustuspaperin tai sävypaperin, valkean värikynän tai liidun, erilaisia piirtimiä (grafiittikynä, lyijykyniä – esim. B2-B6 + teroitin) sekä spriiliukoiset tussit kokoa S (ohut) ja M (keskipaksu). Pieniä palapeilejä on lainattavissa Taidehallilla. Halutessasi voit tuoda myös oman isomman peilin.


Tiistai 1.8. klo 18–20
OMAKUVA II / Omakuva

Varaa paikkasi täältä!

Kurssin toinen päivä tähtää valmiin omakuvateoksen toteuttamiseen. Työskentelyn apuna voi käyttää peiliä tai valokuvaa, mutta työn voi toteuttaa myös edellisen kurssipäivän harjoitustehtävien pohjalta. Kurssi sopii niin aloittelijoille kuin edistyneemmillekin piirtäjille. Se käy luontevaksi jatkoksi kurssin ykkösosalle, mutta toimii myös itsenäisenä kokonaisuutena.

Omakuvan koko noin A2. Jos haluat työskennellä telineen kanssa, varaudu tuomaan oma teline. Pieniä palapeilejä on lainattavissa Taidehallilla. Halutessasi voit tuoda myös isomman peilin. Mikäli haluat työskennellä valokuvaa apunasi käyttäen, voit tuoda mukanasi valokuvan, jonka pohjalta haluat työskennellä tai ottaa mukaan kännykkäkameran – voimme kuvata sopivan mallikuvan paikan päällä.
Valitse mieluisin alla olevista tekniikkavaihtoehdoista (tai jokin muu itsellesi mieluinen tekniikka) ja tuo mukanasi valitsemasi tekniikan vaatimat välineet (mahdollisesta tekniikasta voimme keskustella myös kurssin ykköspäivänä, mikäli osallistut molempiin päiviin). Taidehallilla ei ole mahdollisuutta hiiliteosten fiksatiivikäsittelyyn, eikä näyttelysaleihin saa tuoda maaleja tai vettä. Otathan tämän huomioon tekniikkavalinnassasi.

Tekniikkavaihtoehto 1:
Revittelevä tussipiirustus. Tarvikkeet: n. A2 valkea akvarellipaperi tai paksuhko piirustuspaperi (lehtiö jossa kova taustapahvi tai erillinen alusta + puristimet paperin kiinnittämiseen), musta spriitussi kokoa M (keskipaksu). Tässä ääriviiva vedetään voimakkaasti spriitussilla ja jatketaan kuvaa värein. Metodi on rento, kokeileva, miksei myös karikatyyrimäinen. Taidehallilta voi lainata värikyniä ja värillisiä tusseja jatkotyöstöön.

Tekniikkavaihtoehto 2:
Öljypastellit tai vahaliidut. Tarvikkeet: n. A2 sävypaperi TAI valkea paksuhko paperi A2, erillinen alusta + puristimet paperin kiinnittämiseen (jos paperi on kiinni lehtiössä jossa on kova taustapahvi, ei tarvita erillistä alustaa / kiinnittimiä), öljypastellit tai vahaliidut (esim. musta, valkea, harmaa ja pari valitsemaasi korostusväriä).

Tekniikkavaihtoehto 3:
Perinteinen sävypiirustus. Tarvikkeet: n. A2 valkea piirustuspaperi (lehtiö jossa kova taustapahvi tai erillinen alusta + paperipuristimet) + valitsemasi piirrin: grafiittikynä (esim. pehmeyttä 3B + pyyhekumi) TAI lyijykyniä (esim. B2-B6 + teroitin + pyyhekumi) TAI kuitukärkikyniä (esim. 08) tai jokin muu itsellesi mieluinen piirrin.


Kuva: Patrik Rastenberger


VAPPU ROSSI (1976) on kuvataiteilija, joka tunnetaan erityisesti piirustustaidostaan. Rossin teosten pääaiheena on ihmisen kuva. Soveltava ja kokeileva piirtäminen sekä yhteistyöprojektit tanssijoiden ja muusikoiden kanssa kuuluvat keskeisesti hänen tuotantoonsa. Rossi on kokenut ja kysytty opettaja, joka on kehittänyt ja jalostanut havainnosta piirtämisen opetusmetodeja ja vetänyt piirustuskursseja mm. Ateneumilla, Kuvataideakatemiassa, Oriveden opistolla ja Helsingin taidemuseolla. Rossi on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja taiteen kandidaatiksi Taideteollisesta korkeakoulusta.