Anu Tuominen: I morgon är i dag i går

Helsingin Taidehalli 18.1.–1.3.2020

 
Finska Konstföreningen producerar Anu Tuominens (f. 1961) utställning som presenterar nya verk vid sidan om konstnärens populära klassiker. Tuominen hör till den inhemska hantverkskonstens topp och är känd för att väcka använda föremål, ofta hittade på loppmarknader, till liv.

Boken Anu Tuominen: I morgon är i dag i går säljes i Helsingfors Konsthall.

Läs mera

Croquis med modern dans

6.2., 13.2., 20.2 18.15–20.00

På vårens rörelsecroquiskvällar fokuserar vi på det kroppsliga och rörelseflödet i modern dans. Modell är Minttu Pietilä, dansare och danslärare med ett passionerat intresse för rörelse som hon också utforskar fysiskt. Minttu utexaminerades 2010 från Balettakademien i Stockholm och har på kurser runtom i Europa hämtat inspiration och influenser från olika riktningar inom modern konst.

Ta med egna redskap. Pris: 8 € / 5 € för FKF:s medlemmar.

Läs mera
Croquiskvällar Helsingin Taidehalli tiistaisin 18:15-20:00

Finska Konstföreningen ordnar croquiskvällar med levande modell på Helsingfors Konsthall på tisdagar kl. 18.15–20.00 då konstutställningarna inte hindrar det. De veckor då en utställning hängs upp ordnas kvällarna inte. Ta med egna redskap. Deltagaravgift 8 euro, för Konstföreningens medlemmar 5 euro.

Läs mera
Lotterivinsterna 2019

Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2019 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs på den traditionella kvällsfesten på Kabelfabriken 30.1.2020 kl. 18-21. Kom ihåg att anmälä dig senast den 24 januari!

Läs mera
Finska Konstföreningens pris och stipendier 2019

Finska Konstföreningen delar årligen ut tretton betydande bildkonstpris. Dukatpriset till en ung konstnär gick i år till målaren Essi Kuokkanen medan hederspriset till en längre hunnen konstnär gick till skulptören Pirkko Nukari. William Thuring-huvudpriset gick till bildkonstnär Iiu Susiraja. Edvard Richter-priset gick till fil.dr Nina Kokkinen för verket Totuudenetsijät: Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino).

Läs mera
Finska Konstföreningens publikationer

Boken Anu Tuominen: I morgon är i dag i går säljes i Helsingfors Konsthall. Redaktör: Pirkko Tuukkanen. Texter: Anu Tuominen, Hanna Johansson. Finska, svenska, engelska. Mjukpärm. 176 s. ISBN: 978-952-68476-4-1. Kampanjpris: 37 € t.o.m. 1.3.2020 (normalpris 45 €).

Läs mera
Virrig av konst

  Konstsamlaren Seppo Fränti med över 800 verk i sin samling kan efter många års samlande fortfarande känna hur de käraste verken går in under huden. Samlingen, som han skapat på känsla, är ett slags samlarporträtt, ett porträtt inför vilket Fränti känner sig naken. Vi vandrade runt i Museet för nutidskonst Kiasma och diskuterade den märkliga […]

Läs mera
Mer än bilder på väggen

  Konstsamlarparet Raini och Raimo Heinos konstsamling omfattar över 1 400 inhemska verk. Det första förvärvade de för att fira den första årsdagen av sitt bröllop. För makarna Heino är konst ett slags vän, ett andningshål i vardagen som ger tankarna vingar. I deras hem välkomnas besökaren av konst redan vid dörren. Vi samtalade om konstens varierande former och […]

Läs mera
Att vandra i konsten är att ständigt möta nytt och spana bortom konstens gränser

Konstsamlaren, ekon.mag. Arto Jurttila har en samling med 502 inhemska konstverk som han själv beskriver som en anhopning av betydelsefulla möten med konst under årtiondens lopp. Jag mötte Arto i Helsingfors Konsthall och vi pratade om hur konst upplevs och om hans personliga resa i bildkonstens värld.

Läs mera
Paul Osipow Helsingin Taidehalli 26.1.–24.3.2019

Paul Osipow är en av de centrala konstnärerna inom finsk bildkonst, och den breda retrospektiven visar ett imponerande tvärsnitt av hans produktion: geometriska och fria abstraktioner och figurativa klassiska motiv, till exempel stilleben med matvarumotiv samt kvinnofigurer, från 1960-talet fram till idag.

Läs mera