Anu Tuominen: I morgon är i dag i går

Helsingin Taidehalli 18.1.–1.3.2020

Finska Konstföreningen producerar Anu Tuominens (f. 1961) utställning som presenterar nya verk vid sidan om konstnärens populära klassiker. Tuominen hör till den inhemska hantverkskonstens topp och är känd för att väcka använda föremål, ofta hittade på loppmarknader, till liv.

Läs mera

Virrig av konst

  Konstsamlaren Seppo Fränti med över 800 verk i sin samling kan efter många års samlande fortfarande känna hur de käraste verken går in under huden. Samlingen, som han skapat på känsla, är ett slags samlarporträtt, ett porträtt inför vilket Fränti känner sig naken. Vi vandrade runt i Museet för nutidskonst Kiasma och diskuterade den märkliga […]

Läs mera

Mer än bilder på väggen

  Konstsamlarparet Raini och Raimo Heinos konstsamling omfattar över 1 400 inhemska verk. Det första förvärvade de för att fira den första årsdagen av sitt bröllop. För makarna Heino är konst ett slags vän, ett andningshål i vardagen som ger tankarna vingar. I deras hem välkomnas besökaren av konst redan vid dörren. Vi samtalade om konstens varierande former och […]

Läs mera
Croquiskvällar Helsingin Taidehalli tiistaisin 18:15-20:00

Finska Konstföreningen ordnar croquiskvällar med levande modell på Helsingfors Konsthall på tisdagar kl. 18.15–20.00 då konstutställningarna inte hindrar det. De veckor då en utställning hängs upp ordnas kvällarna inte. Ta med egna redskap. Deltagaravgift 8 euro, för Konstföreningens medlemmar 5 euro.

Läs mera
Akrobatikcroquis Helsingin Taidehalli 10.10., 17.10., 24.10., 31.10.2019 18.15–20.00

Höstens rörelsecroquis bjuder på nya utmaningar då cirkusartisten Petri Ekqvist gör sina konster i Konsthallens salar.

Läs mera
Stipendierna till unga: ansökning 2019 2.5.–30.8.2019

Ansökningstiden har gått ut. Personerna som beviljats stipendie kontaktas inom november. Finska Konstföreningens stipendier och priser offentliggörs i december 2019.

Läs mera
Att vandra i konsten är att ständigt möta nytt och spana bortom konstens gränser

Konstsamlaren, ekon.mag. Arto Jurttila har en samling med 502 inhemska konstverk som han själv beskriver som en anhopning av betydelsefulla möten med konst under årtiondens lopp. Jag mötte Arto i Helsingfors Konsthall och vi pratade om hur konst upplevs och om hans personliga resa i bildkonstens värld.

Läs mera
Edvard Richter-stipendier 2019 1.8.–30.9.2019

Edvard Richter-stipendierna tilldelas bildkonstkritiker inom massmedierna. Syftet med stipendiet är att ge stipendiaterna möjlighet att resa utomlands och stifta bekantskap med aktuell bildkonst. Ansökan görs på en e-blankett på webben. Ansökningstid: 1.8–30.9.2019.

Läs mera
Lotterivinsterna 2019

Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2019 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs på den traditionella kvällsfesten i januari 2020.

Läs mera
Paul Osipow Helsingin Taidehalli 26.1.–24.3.2019

Paul Osipow är en av de centrala konstnärerna inom finsk bildkonst, och den breda retrospektiven visar ett imponerande tvärsnitt av hans produktion: geometriska och fria abstraktioner och figurativa klassiska motiv, till exempel stilleben med matvarumotiv samt kvinnofigurer, från 1960-talet fram till idag.

Läs mera
Boken om EGS en av årets vackraste konstböcker

Finska Konstföreningens publikation EGS (2018, red. Pirkko Tuukkanen, grafisk form och layout Janne Hänninen, Agency Leroy) vann priset Bokkonstens vackra bok i tävlingen Vackraste böcker 2018 som ordnades av Kommittén för Finlands bokkonst.

Läs mera