Stipendium till unga konstnärer kan sökas av utbildade bildkonstnärer som är högst 35 år gamla. Stipendiebeloppet är 6 000 euro, utdelningen sker i december. Ansökan görs på en e-blankett på webben.

Läs mera

Konst från nätet

  Digitaliseringen har gjort det möjligt för alla som säljer eller förmedlar konst att bedriva sin verksamhet också på nätet. I vår har konsten funnit sin väg till hemmen just via internet i och med att gallerier och museer huvudsakligen hållit stängt på grund av coronaepidemin. För att skapa klarhet i hur internet kan utnyttjas […]

Läs mera

Årets konstbok 2019

”Den konstboken kan man inte undgå att märka.”

Finska Konstföreningens bok Paul Osipow (red. Pirkko Tuukkanen, grafisk design Penni Osipow och Teemu Pokela) har valts till bästa konstbok 2019 på XXIII Nationella Konstboksdagarna i Iittala. Vinnaren i tävlingen som anordnas av Tavastehus stadsbibliotek belönades med Eliel Aspelin-priset, en glasskulptur av Harri Koskinen.

Läs mera
Stipendier till bildkonstkritiker 1.8.–30.9.2020

Edvard Richter-stipendier tilldelas bildkonstkritiker inom massmedierna. Det är fråga om ett resestipendium vars syfte är att erbjuda kritiker möjligheter att år 2021 göra en resa för att skriva en recension eller utveckla sin yrkesskicklighet. Ansökan görs på en e-blankett på webben.

Läs mera
Croquiskvällar Helsingin Taidehalli 18.15–20.00

Finska Konstföreningen ordnar croquiskvällar med levande modell på Helsingfors Konsthall. Efter sommarpausen startar teckningskvällar igen i augusti.

Läs mera
Lotterivinsterna 2020

Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2020 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs i början av följande år.

Läs mera
Tarja Pitkänen-Walters utställning i Konsthallen 2021 Helsingin Taidehalli 16.1.–28.2.2021

Finska Konstföreningen ordnar årligen en storutställning av en inhemsk konstnär i Helsingfors Konsthall. Tarja Pitkänen-Walters utställning öppnas i januari 2021. I bildkonstnären Tarja Pitkänen-Walters (f. 1960) konst har multisensoriska målningar, materialitet och rumslighet en central roll. Hon skapar sina platsbundna, utvidgade målningar för ett specifikt utrymme med hjälp av många olika tekniker, med hänsyn till utrymmets användning och arkitektur.

Läs mera
Finska Konstföreningens publikationer

Boken Anu Tuominen: I morgon är i dag i går säljes i Helsingfors Konsthall. Redaktör: Pirkko Tuukkanen. Texter: Anu Tuominen, Hanna Johansson. Finska, svenska, engelska. Mjukpärm. 176 s. ISBN: 978-952-68476-4-1. Pris: 45 €

Läs mera
Finska Konstföreningens pris och stipendier 2019

Finska Konstföreningen delar årligen ut tretton betydande bildkonstpris. Dukatpriset till en ung konstnär gick i år till målaren Essi Kuokkanen medan hederspriset till en längre hunnen konstnär gick till skulptören Pirkko Nukari. William Thuring-huvudpriset gick till bildkonstnär Iiu Susiraja. Edvard Richter-priset gick till fil.dr Nina Kokkinen för verket Totuudenetsijät: Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino).

Läs mera
Croquis med modern dans 6.2., 13.2., 20.2.2020 18.15–20.00

På vårens rörelsecroquiskvällar fokuserar vi på det kroppsliga och rörelseflödet i modern dans. Modell är Minttu Pietilä, dansare och danslärare med ett passionerat intresse för rörelse som hon också utforskar fysiskt. Minttu utexaminerades 2010 från Balettakademien i Stockholm och har på kurser runtom i Europa hämtat inspiration och influenser från olika riktningar inom modern konst.

Ta med egna redskap. Pris: 8 € / 5 € för FKF:s medlemmar.

Läs mera
Lotterivinsterna 2019

Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2019 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs på den traditionella kvällsfesten på Kabelfabriken 30.1.2020 kl. 18-21. Kom ihåg att anmälä dig senast den 24 januari!

Läs mera