Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2020 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs i början av följande år.

Läs mera

Stipendier till unga konstnärer 2020

2.5.–31.8.2020

Stipendium till unga konstnärer kan sökas av utbildade bildkonstnärer som är högst 35 år gamla. Stipendiebeloppet är 6 000 euro, utdelningen sker i december. Ansökan görs på en e-blankett på webben. Ansökningstiden: 2.5–31.8.2020.

Läs mera

Tarja Pitkänen-Walters utställning i Konsthallen 2021

Helsingin Taidehalli 16.1.–28.2.2021

Finska Konstföreningen ordnar årligen en storutställning av en inhemsk konstnär i Helsingfors Konsthall. Tarja Pitkänen-Walters utställning öppnas i januari 2021. I bildkonstnären Tarja Pitkänen-Walters (f. 1960) konst har multisensoriska målningar, materialitet och rumslighet en central roll. Hon skapar sina platsbundna, utvidgade målningar för ett specifikt utrymme med hjälp av många olika tekniker, med hänsyn till utrymmets användning och arkitektur.

Läs mera
Croquiskvällar Helsingin Taidehalli tiistaisin 18:15-20:00

Teckningskvällarna är inhiberade tillsvidare. Vi informerar senare på våren om fortsättningen.

Läs mera
Finska Konstföreningens publikationer

Boken Anu Tuominen: I morgon är i dag i går säljes i Helsingfors Konsthall. Redaktör: Pirkko Tuukkanen. Texter: Anu Tuominen, Hanna Johansson. Finska, svenska, engelska. Mjukpärm. 176 s. ISBN: 978-952-68476-4-1. Pris: 45 €

Läs mera
Croquis med modern dans 6.2., 13.2., 20.2 18.15–20.00

På vårens rörelsecroquiskvällar fokuserar vi på det kroppsliga och rörelseflödet i modern dans. Modell är Minttu Pietilä, dansare och danslärare med ett passionerat intresse för rörelse som hon också utforskar fysiskt. Minttu utexaminerades 2010 från Balettakademien i Stockholm och har på kurser runtom i Europa hämtat inspiration och influenser från olika riktningar inom modern konst.

Ta med egna redskap. Pris: 8 € / 5 € för FKF:s medlemmar.

Läs mera
Lotterivinsterna 2019

Finska Konstföreningen förvärvar varje år ett hundratal inhemska samtidskonstverk som i slutet av året lottas ut bland föreningens medlemmar. Deltagandet i lotteriet förutsätter att medlemsavgiften för 2019 är betald senast den 15 december. Vinnarna offentliggörs på den traditionella kvällsfesten på Kabelfabriken 30.1.2020 kl. 18-21. Kom ihåg att anmälä dig senast den 24 januari!

Läs mera
Finska Konstföreningens pris och stipendier 2019

Finska Konstföreningen delar årligen ut tretton betydande bildkonstpris. Dukatpriset till en ung konstnär gick i år till målaren Essi Kuokkanen medan hederspriset till en längre hunnen konstnär gick till skulptören Pirkko Nukari. William Thuring-huvudpriset gick till bildkonstnär Iiu Susiraja. Edvard Richter-priset gick till fil.dr Nina Kokkinen för verket Totuudenetsijät: Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino).

Läs mera
Anu Tuominen: I morgon är i dag i går Helsingin Taidehalli 18.1.–1.3.2020

Finska Konstföreningen producerar Anu Tuominens (f. 1961) utställning som presenterar nya verk vid sidan om konstnärens populära klassiker. Tuominen hör till den inhemska hantverkskonstens topp och är känd för att väcka använda föremål, ofta hittade på loppmarknader, till liv.

Läs mera
Virrig av konst

  Konstsamlaren Seppo Fränti med över 800 verk i sin samling kan efter många års samlande fortfarande känna hur de käraste verken går in under huden. Samlingen, som han skapat på känsla, är ett slags samlarporträtt, ett porträtt inför vilket Fränti känner sig naken. Vi vandrade runt i Museet för nutidskonst Kiasma och diskuterade den märkliga […]

Läs mera
Mer än bilder på väggen

  Konstsamlarparet Raini och Raimo Heinos konstsamling omfattar över 1 400 inhemska verk. Det första förvärvade de för att fira den första årsdagen av sitt bröllop. För makarna Heino är konst ett slags vän, ett andningshål i vardagen som ger tankarna vingar. I deras hem välkomnas besökaren av konst redan vid dörren. Vi samtalade om konstens varierande former och […]

Läs mera