XXIII Nationella Konstboksdagen i Iittala har valt Finska Konstföreningens bok Paul Osipow (red. Pirkko Tuukkanen, grafisk design Penni Osipow och Teemu Pokela) till bästa konstbok 2019. Vinnaren i tävlingen som anordnas av Tavastehus stadsbibliotek belönades med Eliel Aspelin-priset, en glasskulptur av Harri Koskinen. I årets tävling deltog 35 verk som utkom år 2019.

Juryns kommentarer:

”Den konstboken kan man inte undgå att märka. Boken om Paul Osipows (f. 1939) konst lockar redan med sin intressanta utformning: fräscht gul, stor och hårdpärmad, rygglös som gamla sönderlästa böcker som under hårt slitage har förlorat bokryggen. Bokstäverna P, A, U, L familjärt målade på pärmen. Boken utgavs i samband med Osipows retrospektiva utställning på Helsingfors Konsthall. Betraktaren-läsaren får ett färskt verk som bara väntar på att nötas i händerna, och någon kanske frågar sig om den verkar bekant. Artiklarna och bilderna underlättar läsarens möda och ger upplevelsen större djup. Boken är en välförtjänt hyllning till Paul Osipows livsverk och hans 60 år långa aktningsvärda konstnärskarriär.

Boken inleds med den italienske semiotikern Umberto Ecos artikel Hur man presenterar en konstkatalog (Bompiani Italia 1983, övers. Barbro Andersson), som på ett sarkastiskt sätt leker med konstkritikens utmaningar och inbillade tankemönster. Den lekfulla texten lättar upp bokens innehåll och fungerar med sitt tidlösa tema som en rolig inledning. Konstnärerna är med sina verk alltid exponerade både för amatörers och konstexperters bedömningar, sakliga lika väl som osakliga.

Artiklarna om Osipow och hans produktion är skrivna av konstnären Silja Rantanen och konstkritikern Timo Valjakka, båda mångsidigt erfarna och meriterade aktörer på konstfältet. Rantanen belyser på ett vackert sätt bakgrunden till och referensramen för Osipows produktion i olika skeden av karriären. Valjakka gör en intressant och nyanserad intervju med Osipow.

Boken om Paul Osipows konst är på många sätt aktuell i vår tid och framstår som en konstbok vars imponerande formgivning utgivaren har satsat stort på. För den utomordentligt förtjänstfulla grafiska designen svarar grafiska formgivarna Penni Osipow och Teemu Pokela.

Paul Osipows karriär inom finsk målarkonst är i sanning ansenlig, betydelsefull och lång, och boken belyser den på ett mångsidigt och lyckat sätt. Läsaren får stifta bekantskap med Osipows frodiga och färggranna produktion och alla dess talrika metamorfoser.”

Boken finns till salu i Helsingfors Konsthall.