Irma Optimisti. Kuva/Foto/Photo: Johann Höglund

KONSTLOTTERIET 2012 PÅ KABELFABRIKEN DEN 17.1.2013

Konstföreningens lotterifest i januari 2013 var redan den åttonde. I Presseriet och Valsverket på Kabelfabriken samlades inemot 600 personer, varav ett fyrtiotal anslöt sig till föreningen som nya medlemmar. I det stora medlemslotteriet för alla 1 705 medlemmar år 2012 utlottades 106 verk som föreningen hade köpt under året. Dessutom utlottades ytterligare 25 verk bland festdeltagarna.

STY Taidearpajaiset 2013 - 21web
Mimosa Pale: Ugglehatt. Foto: Johann Höglund

Kvällen började med Irma Optimistis performance. Konferenciererna Minna Joenniemi och Jonni Roos intervjuade bl.a. mottagarna av Konstföreningens hederpris och dukatpris 2012, Irma Optimisti respektive Maija Luutonen. Duo Ylinen spelade levande musik hela kvällen, Jasmine Westerlund och Veera Vähämaa från skrivargrupper Tapiiri skrev diktporträtt av vissa av de verk som utlottades bland publiken, bl.a. Jari Julas filosofporträtt ur serien Slumper existerar inte, determinister i gruppbild (2012).

HERAKLEITOS

Du står gömd bakon ridån,
undviker människor på torget.
Men ditt öra sträcker sig mot allt,
och ögat följer i lönn.

Munnens röda linje,
pladdrar tokigheter,
tisslar virriga ord.
För de vakande att variera,
saluföra snuttar i sina stånd.

— Veera Vähämaa (Svensk översättning: Markus Sandberg)

STY Taidearpajaiset 2013 - 10web
Diktporträtt av filosofer. Foto: Johann Höglund

Irma Optimistis performance. Video: Roger Gustafsson, redigerat av Iina Schwanck