KONSTLOTTERIET 2014 I PANNHALLEN I SÖDERVIK 12.1.2015

Mitt i januarikylan utlottades åter en gång 130 konstverk bland Konstföreningens medlemmar. Över 500 gamla och nya medlemmar fann sin väg till Pannhallen i Södervik. Bland de närvarande utlottades 25 verk, medan 105 verk hade utlottats bland alla medlemmar redan före evenemanget. Vinnarna offentliggjordes under kvällen och alla har också meddelats per post.

Årets lotteri flyttades till Pannhallen eftersom det visade sig att Konsthallen, där det ursprungligen skulle hållas, var för liten för det stora antalet deltagare och föreningen inte ville lämna någon utanför. Tyvärr innebar det också att den planerade weekendutställningen i Konsthallen ställdes in.

Camilla Vuorenmaa: El Santo, 2014

Konsthallens utställningsmästare Tuomas Laatikainen byggde tillsammans med sina medhjälpare en ståtlig presentation av de verk som hade förvärvats under året. De tiotals meter långa skärmväggarna var fullspäckade med bl.a. grafik, fotografier, skulpturer och målningar. Åtminstone Camilla Vuorenmaas stora målning El Santo (gravyr och målning på trä, 120 x 120 cm) och Kalle Mustonens blinkande led-skulptur AN’ SHE SAID YEA fångade omedelbart blicken. Bland lotterivinsterna fanns verk av bl.a. Antti Oikarinen, Esko Männikkö, Elissa Erikson och Tilla Kekki.

Denna gång var det särskilt festlokalen och maten som fick beröm av gästerna. Deltagarna var något färre än ifjol – kan det ha berott på den nya platsen? Nya var också de energiska konferenciererna, radioredaktör Anna Cadia och skådespelaren-sångaren Reino Nordin. Nordin hälsade publiken välkommen med en munspelsfanfar från den övre avsatsen i hallen.

Reino Nordin
Reino Nordin hälsar publiken välkommen. Foto: Patrik Rastenberger.

Då programmet väl börjat kallades lottdragare och vinnare i raskt takt upp på scen. Förutom konstverk utlottades också två årsprenumerationer på tidningen Taide. Vitsigt nog vann en av gästerna både ett konstverk och en prenumeration. Och av de nya medlemmar som anslutit sig vid dörren lyckades två genast vinna ett konstverk – vi gratulerar!

Bland kvällens lottdragare kan nämnas tidningen Taides chefredaktör Pessi Rautio, konstnären Jaakko Niemelä och samlaren Seppo Fränti. Fräntis livfulla rörelser och djupdykningar i urnan med lotter resulterade i nya vinnare – och även Fränti själv vann ett verk då en annan lottdragare höll i taktpinnen. En av gästerna hade också turen att vinna både i det stora medlemlotteriet och i lotteriet för kvällens gäster.

Kauri Orblin
Kauri Orblin (i mitten) ger konferencieren Anna Cadia en teckning som han gjort på servietten. Foto: Patrik Rastenberger.

Den lyckligaste vinnaren var i alla fall sexårige Kauri Orblin som på sitt tredje år som medlem i föreningen vann just det fotografi av Jouko Lehtola som han uttryckligen hade hoppats på. Kauri hämtade sitt pris sprickfärdig av lycka och gav samtidigt konferenciererna ett eget verk som hade ritat på en servett. Vi vill påminna om att också barn kan bli medlemmar i Finska Konstföreningen och tillsammans med sina föräldrar delta i lotteriet.

Sammantaget var stämningen i Pannhallen varm trots vinterkylan utanför. Nu har föreningen redan börjat förvärva nästa års vinster direkt av konstnärer och från utställningar. Medlemmarna kan på vår webbsida följa den växande samling som åter lottas ut i januari 2016. Finska Konstföreningens funktionärer tar också gärna emot förslag om hur nästa års lotteri ska ordnas.

Text: Suvi Järvelin