Heini Räsänen & Seppo Salminen: Still Life Tragedy 3, performanssi/performans/performance. Kuva/Foto/Photo: Patrik Rastenberger

Konstlotteriet 2015 på Kabelfabriken 8.2.2016

DET ÄR ALLTID NÅGON SOM VINNER
Text: Suvi Järvelin

Den 8 februari samlades åter omkring sexhundra medlemmar i konstlotteriets tecken på Kabelfabriken. Det var fler än ifjol, och föreningen fick under kvällens lopp 25 nya medlemmar. På förhand hade 102 verk lottats ut med en slumpgenerator och bland kvällens gäster utlottades ytterligare 28 verk. Föreningen hade förvärvat verken under år 2015.

Finska Konstföreningens konstlotteri har redan en lång historia. Första lotteriet ordnades 1847. Lotterivinster har under årtiondenas lopp förvärvats av bl.a. Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt, Elin Danielson-Gambogi, Anna Tuori, Kain Tapper, Anna Retulainen, Rafael Wardi och Marianna Uutinen. Nuförtiden förvärvar föreningen årligen ett hundratal verk som lottas ut bland medlemmarna på en festlig tillställning i början av följande år.

Liksom tidigare år såg många medlemmar ivrigt fram emot lotteriet, och även i år hade det bildats kö utanför dörren i god tid före evenemangets början. Föreningen är medveten om trängseln före öppningen och hoppas att medlemmarna i framtiden anländer i lite lugnare tempo så att tröttsamt köande kan undvikas. Vi vill uppmärksamgöra alla på att man har gott om tid att njuta av serveringen, konsten och musiken även om man anländer efter att dörrarna redan öppnats.

I år hade cello-dragspelsduon Olga Reskalenko och Niko Kumpuvaara bjudits in för att skapa stämning – en stämning som var både vemodig och vacker. Maten och vinet fick beröm av många under kvällens lopp. Serveringen var vackert upplagd och det uppstod aldrig några långa köer.

Resultatet från själva lotteriet presenterades av kvällens konferencierer, konsthistoriker Tuija Peltomaa och bildkonst- och antikexperten Oliver Backman. Båda har i åratal arbetat med att bedöma priset på antik och konst för auktioner, men denna gång behövde priset inte diskuteras. Båda är också passionerade bildkonstvänner, vilket man lätt kunde sluta sig till av deras varma ord. Många andra aktörer från konstfältet trädde fram på scen för att dra lotter med vilka kvällens gäster vann konstverk. Konferenciererna intervjuade bland andra den nuvarande och den blivande ordföranden för föreningens inköpsnämnd, Petri Eskelinen respektive Denise Ziegler, om årets konstförvärv. Ziegler nämnde tre faktorer som påverkar förvärven: verken måste få plats på väggen i ett vanligt hem, de måste på ett eller annat sätt berätta någonting om dagens inhemska konst och, självfallet: budgeten sätter den ultimata gränsen för vad föreningen kan köpa.

En bärande tanke i föreningen har länge varit att föreningen är en förenande länk mellan konstnärerna, konstverken och konstpubliken. Tydligast framträder detta just i konstlotteriet: upp på scenen klev museimänniskor, samlare och bildkonstvänner om varandra. Många var glada över sin vinst och än fler hade väntat på den i åratal. En av vinnarna, konsthistorikern och redaktören Pia Maria Montonen, strålade av lycka över att äga ett nytt konstverk. Med sig hem fick hon Pekka Nevalainens verk Totem I. Som yrkesverksam inom inredning påminde Montonen publiken om ett gammalt talesätt om våra hem: Möblerna ska vara gamla men konsten ny.

På scenen diskuterades också hur det känns att vinna ett verk som man inte själv har varit med om att välja. Det förefaller som om alla vinnare var mycket glada över att vunnit ett stycke konst – eller åtminstone beredda att ge det en chans att charmera dem. För verk av större format kan vinnarna få svårt att hitta plats på väggen, men av kommentarerna från de närvarande att döma är det ett enbart positivt problem.

Trots enträgna försök blev representanten för föreningens yngsta medlemmar, nioårige Kauri Orblin, denna gång utan vinst men stegade två gånger resolut upp på scenen för att åtminstone agera Fru Fortuna. Orblins brinnande lust att vinna speglade säkert många medlemmars inre glöd, men alla kan inte vinna i ett lotteri. Bara genom att förbli medlem kan du pröva på nytt nästa år. Konstlotteriet ordnas då, i februari 2017, på samma adress, i Sjökabelhallen i Kabelfabriken. För att kunna delta ska du ha betalat medlemsavgiften för 2016 senast den 15 december.