KONSTLOTTERIET 2017 PÅ KABELFABRIKEN, SJÖKABELHALLEN 1.2.2018
Text: Katri Salmenoja

På kvällen den första februari fylldes åter en gång Sjökabelhallen i Kabelfabriken av konstnärer, konstverk och en stor skara konstvänner som i snöyran hade plogat sig väg till det traditionella Konstlotteriet. Under kvällens lopp offentliggjordes vinnarna i det egentliga Konstlotteriet med 103 verk och dessutom utlottades ytterligare 25 verk bland de närvarande i kvällens lokala lotteri. Bland lotterivinsterna fanns praktfulla verk av bland annat konstnärsduon Grönlund–Nisunen och graffitikonstnären EGS. Vinnarna i det egentliga lotteriet har meddelats också per post.

Enligt publikens önskemål var själva lottericeremonin i år kortare än förr. Kvällens konferencier var radioredaktören och musikern Jussi Chydenius, själv intresserad av generationsövergripande konst. Lottdragningen inramades av Trio Urhos förnämt moderniserade jazzklassiker och en välsmakande supé från restaurang Zum Beispiel.

Utställningsmästaren Kimmo Kumela hade tillsammans med sina medhjälpare byggt en flott konstvägg där ett brett urval konstverk förvärvade under år 2017 visades. Bland verken fanns pigmenttryck, träsnitt, skulpturer, målningar, keramik, collage och assemblage som publiken under kvällens lopp kunde skåda på nära håll. Redan på långt håll fångades blicken av Tuija Suutaris akvarell Marino (2017). Mer behärskad känslighet kunde beskådas exempelvis i Anu Tuominens Canvas on Canvas (28.4) från 2015. Intressant var också verket M.L.A.I. (2016) av Tomi Dufva som använder kreativ programmering i sin konst. Verket stod mitt bland de andra på egna ben och tecknade sig själv ända fram till lottdragningens början.

Tuija Suutari: Marino, 2017, akvarelli, 113 x 84 cm
Tuija Suutari: Marino, 2017, akvarell, 113 x 84 cm

Anu Tuominen: Canvas On Canvas (28.4.), 2015, pigmenttimuste maalauspohjalle, 1/1
Anu Tuominen: Canvas On Canvas (28.4.), 2015, pigmentbläck på målarduk, 1/1

Tomi Dufva: M.L.A.I., 2016, puu, muovi, elektroniikka ja kynä paperille
Tomi Dufva: M.L.A.I., 2016, trä, plast, elektronik och penna på papper

Efter välkomstorden av Konstföreningens ordförande Lasse Saarinen tog inköpsnämndens ordförande Denise Ziegler över och berättade mer om de verk som föreningen hade förvärvat under året och om tankar kring dem.

Denise Ziegler intervjuas av konferencieren Jussi Chydenius.

Som en uppvärmning inför det lokala lotteriet drogs först två lotter vilkas innehavare fick var sitt exemplar av föreningens färska bok om EGS (2018). Då lotteriet kommit i gång löpte trafiken till och från estraden raskt. Bland de närvarande fanns också sådana som hade vunnit i det egentliga Konstlotteriet! Den erfarne lotterigästen Kauri Orblin, 11, följde med spänning lottdragningen från första raden och fick även äran att agera Fru Fortuna i fem dragningar. Andra som fick agera Fru Fortuna var verksamhetschef Pia Maria Montonen från Gumbostrand Konst & Form samt fotokonstnären Niclas Warius som i början av kvällen även själv hade turen att vinna ett verk.

Kvällens yngsta Fru Fortuna Kauri, 11, är en erfaren lotterigäst.

Mellan varven kunde de lyckliga vinnarna lyssna på en intervju med litteraturprisets vinnare Ville Hänninen och litteraturnämndens ordförande Asko Mäkelä som gav en översikt över nuläget inom konstlitteraturen och en liten inblick i den inhemska bokpärmskonsten. Hänninens bok Kirjan kasvot: Sata vuotta suomalaisia kirjankansia (2017) lades till som en överraskningspresent kopplad till Niina Lehtonen Brauns verk My Destiny is to Create ur serien Women Also Need Muses (2014), som lottades ut efter intervjun. Mot slutet visades videoverket MASK (2017) som den senaste vinnaren av dukatpris Jaakko Pallasvuo gjort utgående från en text av Huw Lemmey.

Asko Mäkelä berättar om det nya Edvard Richter –priset. Till vänster Ville Hänninen.

Glädjen över lotterivinsterna var även denna gång handgriplig och spreds i år också till Instagram! Blott en vecka efter lotteriet hade Petteri Cederbergs Pink Spot (2016) funnit sin plats hos sin nya ägare Aku Seppälä och hans fru Emma Peura:

”Vi är mycket förtjusta i verket. Det är roligt och lite crazy. Kontrasten mellan de svarta kanterna och de brutna nyanserna fungerar fint, och det rosa ögat är direkt hypnotiskt. Jag gillar Cederbergs streck. Jag har nyligen sett animationer av honom, och där blev jag helt såld på hans stil, som var samma som i tavlan. Verket är som gjort till vårt hem.”

Petteri Cederberg: Pink Spot, 2016, muste kankaalle, 33 x 33 cm

Det är en fröjd att höra berättelser om hur konstverk börjar leva i växelverkan med sin publik. Konstföreningen tar gärna del av flera berättelser kring vinsterna i lotteriets långa historia. Dessutom kan medlemmarna kontakta personalen med önskemål om nästa års lotteri.

Nu är konstförvärven inför nästa års lotteri redan i full gång. Konstföreningen önskar gamla och nya medlemmar hjärtligt välkomna till lotteriet även då!

Bilden från lotteriet: Patrik Rastenberger