William Thuring-specialpris ges åt tio högst 45 år gamla konstnärer i mitten av sin karriär.

WILLIAM THURING-HUVUDPRISET 2013 (14 000 €) GÅR TILL KONSTNÄREN VIGGO WALLENSKÖLD

Viggo Wallensköld (f. 1969 i Borgå) har sagt att måleriet behandlar frågor som det inte går att tala om. Han har redan i sin produktion hittills hunnit skapa ett personligt och även kuriöst galleri människor och landskap. De skickligt målade verken innehåller ofta någon kantighet eller skavank. De erbjuder stoff för många slags berättelser men förblir fascinerande gåtfulla.

Viggo Wallensköld utexaminerades som bildkonstmagister från Bildkonstakademin 1995. Han fick Finska Konstföreningens Dukatpris 2002 och valdes till Årets unga konstnär 2005. Viggo Wallensköld bor och arbetar i Tammerfors.

Viggo Wallensköld

De nio övriga WILLIAM THURING-PRISEN, à 6 500 €, går till följande bildkonstnärer:

Eeva-Leena Eklund (f. 1972 i Björneborg), Helsingfors
Kaisaleena Halinen (f. 1973 i Åbo), Helsingfors
Aino Kannisto (f. 1973 i Esbo), Helsingfors
Kimmo Kumela (f. 1971 i Riihimäki), Helsingfors
Johanna Lecklin (f. 1972 i Helsingfors), Helsingfors
Niko Luoma (f. 1970 i Helsingfors), Helsingfors
Lotta Määttänen (f. 1968 i Muurla), Helsingfors
Jaakko Rustanius (f. 1970 i Tammerfors), Helsingfors
Kalle Turakka Purhonen (f. 1974 i Borgå), Helsingfors

Finska Konstföreningens styrelse fattar beslut om prisen på förslag av föreningens nämnder.

Beträffande William Thuring-prisen görs förslagen av föreningens ordförande Lasse Saarinen och vice ordförande Päivi Karttunen. I prisbeloppet, 72 500 €, ingår William Thuring-stiftelsens årliga donation till Finska Konstföreningen.