STIPENDIER TILL UNGA KONSTNÄRER 2015

Trettio unga, högst 35 år gamla konstnärer får ett 6 000 euros stipendium. I år får en av dem dessutom Toini Mäkeläs stipendium på 1 380 euro.

Toini Mäkelä (1917–2015) som avled i januari var en ivrig konstvän. Hennes anhöriga önskade att hennes vänner och närstående i stället för blommor skulle minnas henne genom att stödja unga konstnärer. Det blev konstnären Päivikki Alaräihä som utöver sitt stipendium till unga konstnärer fick beloppet av donationerna till Mäkeläs minneskonto.

Stipendiejuryns motiveringar: Päivikki Alaräihä arbetar platsspecifikt och utvidgar måleriet till rummet. Betraktaren upplever hennes verk först via själva målningen och sedan via det omgivande rummet och går till sist in i verkets värld och stämning, upplever verket omkring sig. Upplevelsen är mycket stark. Trots att verken är bundna till en viss plats är de tidlösa, på en och samma gång både fysiska och poetiska. Känslan av närvaro är stark. Den sävlighet och frid som präglar verken är viktiga särskilt i vår stressiga och bullriga tid.

I år mottog Konstföreningen 241 stipendieansökningar (2014: 269). Av sökandena var nästan två tredjedelar kvinnor. Omkring hälften var från Helsingforsregionen. Många unga konstnärer arbetar med flera olika tekniker; de vanligaste bland de sökande var måleri och teckning, mediekonst och fotografi. Text och skrivande har under de senaste åren klart ökat inom det konstnärliga skapandet.

Stipendienämnden försökte i sina val beakta alla konstgrenar och i synnerhet sådana konstnärer som inte nyligen har fått stipendier från annat håll. Nämnden ser det som viktigt att i synnerhet unga konstnärer som befinner sig i början av sin karriär eller som inleder något viktigt projekt får möjligheter att genomföra sina planer.

Stipendiater:

1.Päivikki Alaräihä (f. 1981, Yli-Ii), Helsingfors; platsspecifikt måleri
2. Crystal Bennes (f. 1981, Phoenix, Arizona, USA), Esbo; skulptur, fotografi, blandteknik
3. Outimaija Hakala (f. 1983, Saarijärvi), Åbo; grafik, måleri, skulptur
4. Corinna Helenelund (f. 1985, Helsingfors), Borgå; skulptur, installation
5. Suvi Härkönen (f. 1982, S:t Michels lkm), Helsingfors; installationskonst, text
6. Antti Immonen (f. 1981, Varkaus), Helsingfors; måleri, fotografi
7. Eeva Karhu (f. 1980, Kyrkslätt), Esbo; fotografi
8. Jouna Karsi (f. 1980, Helsingfors), Åbo; skulptur
9. Hwanhee Kim (f. 1980, Soul, Sydkorea), Helsingfors; skulptur, teckning, fotografi
10. Hanna Koikkalainen (f. 1980, Imatra), Helsingfors; fotografi
11. Lasse Lecklin (f. 1982, Esbo), Helsingfors; fotografi, video
12. Henrik Malmström (f. 1983, Bangkok, Thailand), Esbo; fotografi, video
13. Erica Nyholm (f. 1982, Birkala), Helsingfors; fotografi
14. Mari Oikarinen (f. 1981, Suomussalmi), Rovaniemi; skulptur
15. Essi Ojanperä (f. 1980, Torneå), Helsingfors; fotografi, video, installation
16. Tiina Palmu (f. 1984, Seinäjoki), Helsingfors; video, installation
17. Eeva Peura (f. 1982, Orimattila), Helsingfors; måleri, teckning, installation
18. Ilkka Pitkänen (f. 1981, Helsingfors), Helsingfors; rörlig bild, fotografi, installation, performance
19. Jarkko Rantanen (f. 1980, Ähtäri), Pikis; måleri, teckning
20. Elina Rantasuo (f. 1987, Helsingfors), Helsingfors; animation, konstgrafik, installation
21. Bita Razavi (f. 1983, Teheran, Iran), Helsingfors; video, fotografi
22. Kati Roover (f. 1982, Pärnu, Estland), Helsingfors; rörlig bild, fotografi, installation, ljud
23. Mia Saharla (f. 1983, Tammerfors), Tammerfors; måleri
24. Paula Saraste (f. 1981, Viitasaari), Helsingfors; video, fotografi, performance
25. Jenna Sutela (f. 1983, Åbo), S:t Karins; text, ljud, performance, installation, video
26. Toni R. Toivonen (f. 1987, Helsingfors), Lammi; måleri, konceptkonst, mixed media, skulptur, installation
27. Aiko Tsukahara (f. 1980, Fukushima, Japan), Helsingfors; installation, skulptur
28. Antti Turkko (f. 1980, Vanda), Åbo; installation, måleri, skrivande
29. Ville Vuorenmaa (f. 1980, Lappo), Åbo; måleri, skrivande, musik
30. Anne Yli-Ikkelä (f. 1980, Salo), Helsingfors; skulptur, teckning, fotografi

Konstföreningens styrelse fattar beslut om pris och stipendier på förslag av föreningens juryer och nämnder. Förslag till mottagare av Dukatpriset, hederspriset och stipendier till unga konstnärer görs av Finska Konstföreningens jury, som 2015 har bestått av bildkonstnär Antti Tanttu (ordf.), bildkonstnär Susanne Gottberg, forskare och konsthistoriker Hanna Johansson, bildkonstnär Vesa-Pekka Rannikko och fil.mag. Pessi Rautio.